Pentru astazi prietenul meu Mihai Bobocea, un pasionat calator prin Romania, a pregatit un nou articol detaliat pentru voi. De data asta despre Dobrogea si muntii Macin.

Cei mai vechi munti din Europa, cu o varsta de peste 300 de milioane de ani, si care erau in tineretea lor mai semeti decat Alpii de astazi. Singurul lac din Romania format prin izbucnirea unui izvor intr-o fosta cariera de exploatare a granitului. Cele mai frumoase cetati grecesti, romano-bizantine si genoveze ramase pe teritoriul tarii noastre. Singura crama care se poate lauda cu emblema de furnizor de vinuri al casei regale (ex-) de Romania. V-am atras deja atentia/curiozitatea? M-am referit mai sus la Muntii Macin, Lacul Iacobdeal, cetatile din nordul Dobrogei si cramele Alcovin din Macin (Curtea Regala), pe care le-am vizitat in minivacanta de 1 mai si la care voi avea privilegiul sa ma intorc chiar in weekend-ul care urmeaza.

Stiu, am intarziat din nou cu articolul despre Macin – si iarasi ma voi scuza: calatoresc mult mai mult decat reusesc sa scriu, de fapt in fiecare final de saptamana dau o fuga intr-un nou colt de natura din Romania cea frumoasa. Muntii Macin reprezinta insa unul dintre locurile mele preferate, eu fiind constantean, iar nordul Dobrogei insemnand aproape „acasa”. V-am spus cu alta ocazie despre o parte din frumusetile Dobrogei, cand am facut o tura in zona cu familia, la finele anului trecut. Articolul de azi il dedic unei foste si actuale colege, Dana, care chiar zilele trecute ma certa ca scriu cam rar pentru cat de des ma plimb… si are dreptate.

Acum voi insista putin asupra Muntilor Macin si unei experiente viticole senzationale la cramele Alcovin (Sarica-Niculitel, Curtea Regala), unde va invit sa ajungeti si voi in urmatoarea (mini-) vacanta. Sa nu uit: in aceasta plimbare am fost insotit de cele mai dragi prietene ale mele: Vera si Furia Rosie :) iar intregul set de poze il puteti vedea aici. Va recomand sa (re)cititi acest articol, care va va completa planul de plimbare in zona.

Dar sa incep cu inceputul. De ajuns in Macin este pe cat de usor, pe atat de placut: sunt doar 235 de kilometri distanta de Bucuresti, adica exact cat un drum pana la mare (dar cat de multe lucruri are de oferit in plus aceasta zona fata de un simplu weekend pe plaja!). Din Bucuresti luati directia Braila, treceti Dunarea cu bacul catre Smardan si veti ajunge in paradis: mergeti pe langa Dunare, prin padure si catre taramul fermecat al Macinilor, cei mai vechi si plini de povesti munti de la noi si chiar din Europa. Capacitatile de cazare sunt relativ putine, dar dintre ele va recomand pensiunea Complex Turist Macin, care ofera conditii decente la pret OK si, cel mai important, proximitate fata de toate obiectivele importante din zona, adica traseele pedestre prin munti si cramele Alcovin.